Dec 17, 2010

Fix Me


there's a big hole need to be fill up. everything I do is to fill up this hole. be it shopping or eating or surfing internet is for solely for this. unfortunately, I never succeed. there's always something missing in my life and I try to replace it with something else.

I'm not happy.
And if my friends can see the mess inside, will they still be there?
talking bout friends, there are times when I don't feel like meeting, talking or be around people.
familiar isn't it. I'll messed up any happiness or good things that coming. it's an illness. i'm broken, fix me.

that amazing drawing from [Deviantart]

Dec 12, 2010

Ingatan Untuk Semua

Kita akan memiliki sikap suka berfikiran negatif apabila:

1. Kita memandang rendah pada apa yang orang lain buat, bakat dirinya, pencapaiannya dan usahanya.

2. Kita memperbodohkan orang semata-mata untuk menjadikan kesilapannya sebagai bahan ketawa.

3. Kita cepat melihat yang buruk dalam apa saja situasi, benda, perkara.

4. Kita selalu suka komen, mengutuk, mengkritik, hentam belakang.

5. Kita suka bercerita keburukan orang - ahli politik, kawan, kekasih, suami, isteri atau keluarga

6. Kita tidak pernah terfikir untuk merasa bersyukur.

7. Kita susah sekali meminta maaf dan tidak mahu melafazkan kemaafan.

8. Kita sukar melupakan orang yang pernah berbuat salah pada diri kita.

9. Kita banyak bercakap untuk menampakkan diri kita tahu banyak perkara, peka semua berita. Cakapan orang lain tidak penting bagi kita, kerana mereka hanya tahu sedikit sahaja, tidak setanding diri kita.

10. Kita suka menyalahkan orang lain setiap kali timbul masalah.

11. Kita lebih banyak menggunakan bahasa sindiran pedas dari cakapan berterus terang secara berhemah.

12. Kita sakit hati melihat orang lebih berjaya dari diri kita atau apabila melihat orang lebih lebih maju dari kita.


Di ambil dari sini

Nov 29, 2010

Cerita Sebenar

Kamu perlu tahu sesuatu mengenai saya. I am emo before emo was cool. It's not something to be proud of neither something to talk about.

Jadi, apa saja yang saya buat adalah satu terapi yang panjang. The peace of mind. Be it writing, drawing, coloring, reading or even doing geomatric pattern.

Saya perlukan itu to keep the balance. Untuk membolehkan saya terus berfikir secara rasional dan membuat pertimbangan sewajarnya tanpa terlalu dipengaruhi oleh emosi.

Seperti yang semua sedia maklum, membuat keputusan ketika beremosi akan menimbulkan konflik yang lebih besar. Keseimbangan dalam membuat keputusan adalah perlu untuk mengelakkan sebarang masalah yang lebih rumit di masa hadapan.

Nov 7, 2010

Dear friend.

Is this the value of our friendship?
If this is what it means,
than I would let it swept away by the wave,
I would let it gone with the wind.

Why I'm doing this?
Because you are an important character in my life.
How things are right now, hurts me a lot.

If I'm not return your call,
If I'm not reply your massage,
If I'm not attend your wedding,
You know why?

Nov 4, 2010

Kkucha Lana

kecelaruan-kecelaruan yang lalu
saya memilih untuk telan saja
tapi hati ini masih sakit
air mata masih tidak henti-henti

Oct 28, 2010

Entah

Entah.
Saya tidak jumpa apa yang dikatakan rasa yang sama itu.

Entah.
Saya tidak terasa getarnya yang dinamakan tarikan itu.

Entah.
Saya tidak jumpa apa yang dinamakan kilat sabung menyabung, gendang berdentum-dentum itu.

Entah.
Entah berantah.

Oct 27, 2010

Oh, dear!

I'm living a really pathetic life.
We'll see.
We'll see.

To be or not to be............

if i go and still doing the same thing i did today
is it worth it
isn't it better if I'm not going

but i don't want to wait
i want to see things behind that close door
the uncertainties

if i stay at least life is a little stable
that's what am looking for
stability and security

I DON'T HAVE THAT SECURITY BLANKET
I SCREAM FOR FREEDOM
ARRRRGHHHH......................

Oct 25, 2010

Celaru

Bila bulan menjadi biru,
Hati mula berlagu-lagu,
Lagu cerita-cerita mereka,
Lagu tentang kita.

Mengenai rasa,
Merah, kelabu, ungu,
Lagu senggeta,
Lagu rasa.

Bila rasa kelabu,
Bila rasa keliru,
Bila rasa buntu,
Semua jadi tak menentu.

Duduk macam berdiri,
Baring macam berlari.
Semua tak menentu,
Celaru.

Kelam kabut.

Karut.

Resah.

Gelisah.

Semua tak menentu.

Ribut.

Ribut.

Ribut....

Oct 24, 2010

Belajar

Belajar dari alam
Belajar dari kawan

Belajar tentang kehidupan
Belajar tentang kemanusiaan

Belajar erti luka
Belajar erti duka

Belajar mengenal kasih
Belajar mengenal kasihan

Belajar mengenai diri
Belajar mengenai hati

Belajar untuk bergerak sendiri
Belajar untuk berlari

Belajar buat bekalan hari ini
Belajar buat sama di kongsi

Sep 21, 2010

Selamanya/Forever

"Selamanya"

Kuharap sinar rembulan,
tutup mataku....

Selamanya

Sejak kau pergi,
tinggalkan bumi,
tinggalku disini

Turunkan matahari,

Usir bintang-bintang,

Putarlah utara ke selatan,

Untuk apa lagi semuanya

Ambilah jiwa retak ini,
ku tak ingin lagi,

Putaskan ari-ari bumi,
aku ingin pergi.

Menuju abadi...
Selamanya

"Forever"

I hope the moonlight,
close my eyes...

Forever

Since you're gone,
left this world,
left me by myself

Bring down the sun,
send away the stars,
rotate the north to the south,

what are these for?

Take this broken heart,

I don't want it anymore,
cut the earth's cord,

I want to go
to eternity...
Forever

Sang by Aggun Citra Sasmi

Sep 19, 2010

Kena Kacau

Resah gelisah
Berkeluh kesah
Hilang punca hilang arah

Kebodohan Yang Mutlak

Masa marah adalah masa haram untuk bicara. Bahasanya kasar mengguris hati. Sesiapa mendengar pasti terluka. Bagi yang berhati keras, tiada maaf untukmu. Hubungan terputus. Keluarga berantakan. Sungai yang sempit menjadi luas. Yang tinggal hanya kebodohan dan mungkin sedikit sesal.

Kepada Manusia Separa Dewa

Buat kamu manusia separa dewa.
Aku bukan manusia suci.
Aku bukan malaikat.


Sep 17, 2010

Salam

Banyak sangat nak story. Tatau nak start mana satu dulu.

Start ngan bismillah dulu la kot.

Sep 1, 2010

Merdeka maknanya Indie

Jam 10.00 sudah tidur
Tidur, tidur dan tidur
Sampai tak bangun sahur

Tidak pernah rasa semerdeka ini
Senyum bukan setakat mulut
hidung, gigi, gusi pun senyum sekali

Aug 31, 2010

Insha Allah

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Maher Zain - Insha Allah | ماهر زين - ان شاء الله

Malam indah hatinya gundah

Mata yang melihat sudah hampir buta
Telinga yang mendengar pekak akhirnya
Mulut yang berucap sudah tiada suara

Bila manusia bukan lagi manusia
Bila binatang malu mengaku saudara

Aug 30, 2010

Asap Kelabu Dari Langit Ungu 3

Mata sudah penat
Sudah mahu tidor
Aku tidak mahu.

Asap Kelabu Dari Langit Ungu 2

Suara yang tidak di kenali
Kata-kata entah siapa

Saya dengar juga
Saya baca juga

Harapnya ada kebijaksanaan
Dapat di pinjam

Harapnya ada kewarasan
Dapat dijadikan rujukan

Namun buku besar
Tidak disentuh

Sampai bila mahu menunggu
Panggilan, seruan?

Asap Kelabu Dari Langit Ungu

Mungkin sebenar.
Macam gunung,
Macam pulau,
Macam bintang.

Mungkin sementara.
Macam bah,
Macam pasang surut,
Macam purnama.

Sebenar tetap dan tegap.
Sementara tidak tetap, tidak tegap.
Tetapi ianya berulang,
menyakitkan.

Bukan kerana sakit.
Sakit kebosanan.
Ulang lagi.

Muak dan mual.
Nak muntah tidak keluar.
Akhirnya, telan juga.

Jijik, busuk, masam.

Aug 8, 2010

Apa kata...

Apa kata aku balik kampung,
dan menyetartkan aktiviti berbaking...
Apa kata...
Cam dh bosan keje ngan orang
Cam nak balik dok kampung la pulak

Jul 27, 2010

soal

ikutkan hati
itu juga soal yang saya tanya
kalau ada benda yang saya mahu curi
itulah dia buku agung penuh rahsia

saya harap saya tahu jawapan soalan semua
malangnya, hampa
hanya yang berkuasa mengetahui kejadiaan di langit dan di bumi

bersabarlah semua
yang dijanji pasti tertunai
kerana saya juga menempuhi semua dengan sabar
kerana saya percaya akan janjiNya.

Jun 27, 2010

kompius

i'm confuse
not sure

biar je la
kot?

Jun 24, 2010

random

qada' and qadar

All things that can occur to a man,
from the moment of his birth to the moment of his death,
have been predetermined by him.
Thus, all inadvertence is deliberate,
every casual encounter is an engagement made beforehand,
every humiliation is an act of penitence,
every failure a mysterious victory,
every death a suicide.
There is no more cunning consolation than the thought that we have chosen our own misfortunes.

Jun 20, 2010

Happy Father

Tenanglah kamu disana,
Usah digusar kami disini,
Kami adalah pejuang,
Kerana kita semua adalah pejuang.

Walau gugur beribu kali,
Kami tetap gagah berdiri.

Kerana untuk hidup,
Kita perlu berjuang,
Tidak pernah berhenti walau sekali,
Kerana hidup adalah perjuangan.

Walau gugur beribu kali,
Kami pasti akan bangun,
Berdiri gagah,
Kerana kita semua adalah pejuang.

Tenanglah kamu disana,
Usah digusar kami disini.

aku tidak into berita di tv

aku tidak into berita di tv
mungkin hanya aku
mungkin hanya aku insan yang kecewa

aku tidak into berita di tv
mungkin yang aku tunggu tidak muncul
mungkin yang aku mahu tidak di situ

aku tidak into berita di tv
mungkin kerana bukan tentang aku
mungkin hanya sandiwara bapak-bapak berbaju batik, berperut buncit, berpoket tebal

aku tidak into berita di tv
mungkin kerana aku juga seperti mereka, GILA
gila harta
gila pangkat
gila nama

aku tidak into berita di tv
kerana aku rasa tidak selamat
kerana aku rasa tiada siapa boleh aku percaya

aku tidak into berita di tv
mungkin semua diatas
mungkin bukan semua diatas

mungkin aku hanya tidak peduli
itu bukan masalah ku

mungkin aku tidak peduli
sakit derita mereka

oh, mungkin aku tidak pernah peduli
oh, mungkin semuanya bohong

Jun 13, 2010

the power of love and sometimes hate

yesterday, 12th day of June 2010.

she sat next to the boy that she (most probably) hate. her facial expression is priceless. of coz, she did not aware that i'm looking at her since i'm standing behind her seat. i always got this thing about her. it's like i don't want her to know anything about me because i might be in trouble, that kind of thing. maybe because she once shouted at me at the field and like normal person, i never forget. not sure about forgive tho.

she's behaving like she is the most protective parent. have to babysit her son 24/7. the school is a dangerous place, she need to be there all the time to ensure his safety. but the truth is not like that, she's not looking after her son. she just enjoying her time at school, keep her eye on teachers and report to the boss as soon as possible if there's any problem occur.

did I mention her son is a healthy 10 years old boy. stop behaving like a pest mom.

May 8, 2010

Canvas

like painting on canvas
clearly depicting live scenes
not always for viewers sake
but it's a way painters communicate


documentation of lives events
mimicking everyday acts
or just painters philosophical thoughts


it is more personal
than we realize


i'm standing here as an appreciator

Apr 3, 2010

andai

andai

andai air mata bisa mengubat hati yang luka

andai air mata bisa merawat jiwa yang lara

andai air mata bisa menghapus dosa semalam

andai air mata bisa mencairkan hati yang beku

andai air mata bisa menghidupkan jiwa yang mati


akan terubatkah luka

akan terawatkah jiwa

akan terhapuskah dosa

akan cairkah hati

akan tenangkah jiwa


akan bermaknakah hidup

akan adakah kemaafan yang dicari

akan hadirkah kebahagiaan yang di nanti


Jan 18, 2010

Grey Zone

I'm stuck in the grey zone
couldn't move
couldn't cry

cloudy mood

troubled

long journey became longer

bearable became unbearable

uncertain